Hoppa till innehåll

Hur bollsporter berikar vår fritid och våra liv

Du kanske är en person som inte gillar sport överhuvudtaget? Men nog har du väl någon gång spelat pingis eller bowling? Dessa två idrotter är en del av det man kallar för bollsporter. Tillsammans har dessa idrotter ett väldigt stort antal utövare, både i Sverige och i världen.

Hur har det blivit så? Man skulle förenklat kunna säga att många bollsporter är lättillgängliga. Som utövare behöver man inte lägga så mycket pengar för att komma igång. Det finns också stora pengar att tjäna för den som blir bra.

Ibland brukar vissa människor säga att de aldrig skulle få för sig att sparka på en boll. Vi har dock redan bevisat att det finns andra bollsporter som dessa människor sannolikt har utövat, och förmodligen också kommer att utöva igen.

Pingis på skolgården är ett annat bra exempel. Nästan alla barn som har haft tillgång till ett pingisbord i skolan vet att denna aktivitet står högt i kurs. Man kan exempelvis spela turneringar eller i lag.

Ett annat bra exempel är volleyboll och spökboll. Båda dessa idrotter är i regel väldigt populära under idrottstimmen. När eleverna får välja brukar de snabbt kunna välja bort andra sporter till förmån för just volleyboll och spökboll.

Sen bör det också tilläggas att sporter som golf och tennis främst är tillgängliga för en liten del av befolkningen. Tyvärr behöver du ha pengar för att känna till hur du använder ditt Golf ID. Tennis kräver också en investering i bland annat medlemskap och tillgång till en plan.

Det är trots allt detta som är tjusningen med bollsporter. Det finns något för alla och i vissa fall behöver man bara en boll för att komma igång. Lägg därtill att denna tillgänglighet också är gällande i fattiga länder.

Guider på nätet

Bollsporterna är vanligtvis inte särskilt avancerade. Så, vad är det då som skiljer amatörer från professionella? Vi skulle nog säga att det är en fråga om träning. Det gäller att öva, öva och öva lite till.

Det finns dock tekniker och regelverk som tillåter utövarna att bli bättre på vad de gör. Som utövare måste du därför få instruktioner från något håll. Om det saknas tränare på din ort kan detta bli svårt.

Som tur är finns det gott om guider på nätet. Happygolfer.se är ett bra exempel på en sådan guide. Nästan alla människor har tillgång till internet på någon plats i närheten av dem. I västvärlden finns det ofta flera datorer i ett och samma hem. Så är givetvis inte fallet överallt.

I fattigare länder brukar man dock ha tillgång till en dator i skolan eller på ett så kallat internetcafé. Där kan man läsa eller se på en av alla de guider som finns tillgängliga. Dessa guider brukar vara helt gratis vilket gör att tillgängligheten ökar ännu mera.

I många andra ämnen och idrotter så måste man nästan ha tillgång till en personlig tränare. Detta är både dyrt och helt omöjligt för människor som saknar de ekonomiska möjligheterna.