Hoppa till innehåll

Bowling på TV

Gillar du bowling?

Den förhållandevis blygsamma sporten har utövats på utekvällar, evenemang och i andra sociala sammanhang under ett par decennier. Samtidigt uppfyller bowling de flesta kriterier för en aktivitet oavsett vilken situation det handlar om. Det är ett alternativ som allt som oftast går hem samt någonting för alla. Det behöver inte vara mycket svårare än så. En timme att tampas med käglor som ska ner samtidigt som något gott ifrån baren kan hämtas. Den ger dessutom utrymme till en hel del sociala interaktioner eftersom spelarna som inte för tillfället slår får tid över för annat.

Ökande intresse

Bowling är en relativt stor sport med en ganska stor skara utövare. I Sverige finns det cirka 30.000 aktiva bowlare. Det råder stor variation på nivå och ambition men glädjen går inte att bortse från. Det finns vissa som är väldigt seriösa och har tränat hårt för att ständigt bli bättre medan andra ser det som en hobbyverksamhet för att exempelvis upprätthålla den viktiga sociala sammanhållningen med andra människor.
Det är också här vi samtidigt hittar de flesta som på nära håll vill följa sporten på lite närmre håll. Det kan handla om tips och tricks för framtida matcher eller helt enkelt för att dessa inte får nog av bowling.

Varierande TV-utbud

Den svenska elitserien i bowling klassas som en av de bästa ligorna i världen. Det är ytterligare en anledning till att den förtjänar att sändas på TV. Det här kan göras ännu mer legitimt genom att Sverige dessutom har ett färskt VM-guld i minnet då damerna vann mästerskapet i dubbel i Las Vegas 2018.
Bara för att exempelvis fotboll är mycket större handlar det i slutändan trots allt att se till den stora massan. Pengar, rättigheter och intresse går inte alltid hand i hand vilket också skapar en hel del frågor om hur det fungerar, eller borde fungera.
Eurosport var länge bowlingens TV-försvarare eftersom det kablades ut en hel del bowling på kanalen. Den försvann bort i periferin för att 2009 göra comeback då PBA touren gjorde stor succé med flera sändningar i den uppgraderade Eurosport 2. Det har på senare år även sänts olika former av finaler både i SVT och Tv4 sport. Det har exempelvis handlat om SM finaler, SuperSix finaler samt Europamästerskapet.

Herre på täppan

Det är trots allt streamingen som förhåller sig störst inom bowlingvärlden. BowlingTV har ett stort utbud av diverse sändningar som numera återfinns på Solidsport.com. Det är en tjänst som bland annat innehar rättigheterna till Elitserien, Allsvenskan samt en hel del tävlingar. Förutom att titta på matcherna kan den som vill även ta del av en hel del nyheter, highlights och allt som behövs vetas om de olika lagen. Det finns även möjlighet till att återse repriser vilka ligger kvar under en ganska lång tid för de som av olika anledningar missat huvudsändningen.
Det går även att se en begränsad andel sändningar på play.staylive.se där tittaren mot en slant kan ta del av en hel del bowling.
Det finns en hel del utveckling att utvinna inom området TV eftersom det fortfarande mestadels är inriktat på de större turneringarna. För att få den riktiga känslan kring sporten behöver också amatörerna få sin stund i rampljuset. Det är också något som kommer ge bowling i sin helhet en ordentlig skjuts framåt.