Hoppa till innehåll

Hur du får i dig tillräckligt med proteiner

Kroppen behöver flera olika ämnen för att fungera ordentligt. Proteiner, kolhydrater och fett hör till de stora grupperna. Sedan har du vitaminer och mineraler, plus en rad olika saker. Om du äter en balanserad kost brukar du kunna få i dig det du behöver. Men inte alltid. När du tränar, till exempel, kan du behöva lite extra protein.

Du kan göra mycket med din kropp om du förstår hur den fungerar. Om du vill få ut så mycket som möjligt av din fysiska aktivitet bör du tänka på de proteiner du äter. Och även när du får i dig dem, samt tillsammans med vilka andra ämnen. Det finns en anledning till att en del utbildar sig till dietister eller näringsexperter. Kroppen är komplex, men mycket intressant.

En väl avrundad kost

Grunden för att må bra, bygga muskler och ha energi är din kost. Om du inte äter rätt så fungerar det helt enkelt inte så bra. Men sedan gäller det att komplettera med sådant som du behöver för att klara dig ännu bättre. Eller för att ta dig igenom en extra jobbig period. Och med jobbig kan du räkna vintern, för då har många behov av olika tillskott. Det finns flera veganska alternativ.

Att få i sig tillräckligt med protein när du tränar kan göras på olika sätt. Det är klart att du kommer långt med kosten, men vanligtvis så behöver du en shake eller två. De är koncentrerade proteiner så du får i dig bra mycket i ett svep. Planera sedan in när du ska dricka dem så får du ännu större nytta. Hitta fram till det bästa proteinpulvret.

Bli stor och stark

Musklerna byggs upp och bryts ner varje dag, redan från födseln. För att de ska fungera måste du ta hand om dem. Dels bygga upp dem, men också hindra att de bryts ner allt för mycket. En helt vanlig person brukar inte ha några större problem med detta, så vida du inte har ett stillasittande jobb. Eftersom det är en stor del av befolkningen måste du göra något åt det. SVT berättar hur du får större muskler.

Lösningen är naturligtvis att motionera. Träna upp din kropp, och då tänka på alla de olika musklerna du har. Det är enklast genom att gå till ett gym eller delta i någon sport. Men du kommer också långt med promenader eller löpning. Träning behöver inte vara vare sig dyrt eller krångligt. Det är helt upp till dig vad du gör och hur ofta. Vilket ju beror på vad du vill åstadkomma. Expressen tipsar om proteiner.

Proteiner hjälper dig bygga muskler. Kroppen är funtad så att du bryter ner musklerna under träningspasset. Men eftersom du bygger upp dem ännu mer så blir det bra. Sedan fortsätter kroppen att jobba långt efter avslutat pass. Därför måste du lära dig när du ska äta proteinerna, hur långt före och efter träningen.

Proteiner dygnet runt

Nu är det samtidigt viktigt med balansen. Du kan inte fylla magen med bara en sorts mat. Vilket är en av orsakerna till proteinpulver. De lämnar tillräckligt med plats för andra viktiga byggstenar, sådant som behövs för att du ska hålla dig frisk och stark. Det gäller att balansera, att planera och framför allt vara medveten om vad du håller på med. Lär dig så mycket du kan om muskler och proteiner, för det är då du kommer att se de bästa resultaten.