Hoppa till innehåll

Sveriges bästa bowlingspelare

Att bowling länge har varit en omtyckt sport är känt sedan länge. Men få vet om att arkeologer vid en utgrävning i Egypten under 1930-talet fann kägel- och klotliknande föremål i en 7000 år gammal grav som vittnar om att det här med bowling är långt ifrån något nytt påfund. Tänker man efter förstår man ganska snabbt att det egentligen inte är särskilt konstigt att just bowling uppfanns så tidigt i världshistorien, med tanke på att det inte krävdes mycket mer än just plan mark och några snidade föremål för att skapa denna underhållande sport. Det var dock först under 1930-talet som bowling blev en erkänd sport i Sverige, när Riksidrottsförbundet under detta decennium tog bowlingen under sina vingar.

Så hur går det till?
Oavsett om planerar för en helkväll med kompisgänget eller är ute på första dejten med nya kärleken så är en bowlingrunda ett härligt sätt att umgås på. Men det här med att få ner alla käglor, är det verkligen så lätt som det ser ut? Erfarenheter förtäljer att det ju sällan är just det – så enkelt som det verkar – och bowling kräver långt mer än bara tur. Precis som vilken sport som helst har bowling regler som ska följas, dock beroende på om du vill försöka dig på att spela professionellt och efter konstens alla regler eller mest för skojs skull. Vid det sistnämnda är det kanske inte lika viktigt att följa reglementet till punkt och pricka, men målet är åtminstone detsamma: att välta alla de tio käglor som står uppställda i slutet på den långa bowlingbanan.

De bästa bowlingspelarna i Sverige
Sverige kan stoltsera med ett fantastiskt gäng bowlingspelare. Till exempel kan vi vara stolta över vårt svenska femmannadamlag bestående av Isabelle Hultin, Jenny och Cajsa Wegner, Nina Flack och Ida Andersson som tog hem guld i EM i bowling 2018, vilket var det fjärde EM-guldet som Sverige rott iland.

Martin Larsen i vårt svenska herrlandslag är också betraktad som en av Sveriges bästa spelare. Han har vid två tillfällen kammat hem priset Steve Nagy Sportmanships Award i USA, som kan beskrivas som en utmärkelse för den mest sportsliga spelaren på den amerikanska proffstouren PBA. Vi har också Jesper ”Iceman” Svensson, som genom att vara först med att använda sig av tvåhandsfattning snabbt gjorde sig ett namn internationellt. Hans smeknamn myntades av en sportkommentator som syftade på Jespers lugna spel. Han har dessutom tagit det svenska rekordet med hela 78 stycken strikes på totalt åtta serier.

Degerfors stora bowlingstjärna Tomas Leandersson har inte bara tagit hem priset som svenska mästare fyra gånger, utan även valts till bästa amatör två gånger. Mats Karlsson, också välkänd bland svenska bowlare, vann en titel i PBA som den första icke-amerikanen, och kan stoltsera med att 2009 ha blivit valt till århundradets svenska spelare.

Någon man inte kan räkna bort är Anette Hagre, en fantastisk spelare som vann hela Bowling World Cup i Köpenhamn 1987. Hon hade bara några månader innan världscupen genomgått en svår operation av höger arm, den arm hon bowlade med, och kunde inte börja träna inför cupen förrän en månad innan. Trots detta gjorde hon över 200 poäng i snitt i varje serie, alla dagar förutom en.

Kort och gott har vi många svenska förebilder inom bowlingsporten, och Sverige har gång på gång visat sig från sin allra bästa sida när våra bowlingstjärnor fått kliva upp på scenen.