Hoppa till innehåll

Bowlingens olika delar

Bowling är ett slags kägelsport där tio uppställda käglor är placerade i en triangel i slutet av en avlång och smal bana, och dessa käglor ska du slå ner med hjälp av ett bowlingklot. Klotet brukar vara tillverkat av hårdplast och planen den ska rulla på är tillverkad av laminat eller trä. Käglorna brukar vara tillverkade av hårdplast eller hård lönn. I Sverige finns det i dag drygt 200 bowlinghallar och cirka 2 500 banor. Det finns även aktiva spelare i Sverige och de uppgår till omkring 30 000. Vartannat år spelas VM, och när VM spelades 2003 i Malaysia var det sista gången som herrar och damer spelade tillsammans. Ända fram till och med 2012 spelade herrar och damer var för sig, för att 2013 återigen gå tillbaka att spela tillsammans.

Historia

Bowlingen kom till USA från tyska och nederländska invandrare, och på 1820-talet var det vanligt att spela med tio käglor som stod i en fyrkant. När vadhållningen blev för utbredd förbjöds det att spela med tio käglor, och det blev populärt att spela med nio käglor. På 1950-talet började det byggas nya inomhusbanor som var lämpliga för nio käglor, men det dröjde ända till 1895 innan spelet fick fasta regler. Efter detta år har bowlingen blivit ännu mer populärt och på 1950-talet infördes särskilda kägelresningsmaskiner som var automatiska.

Sverige och bowling

Den 10 oktober 1909 invigdes på Hotell Regina i Stockholm den första bowlinghallen. Strax därefter bildades de två första bowlingarenorna, AIK:s bowlingsektion och Kägelklubben Record. År 1930 bildades Svenska Bowlingförbundet och det första mästerskapet arrangerades 1931 i bowlinghallen på Otterdal i Göteborg.

Bowlingbanor

De vanligaste banorna är 19,2 meter (63 fot) lång från övertrampslinjen fram till banans bakkant. Från övertrampslinjen fram till den första käglan är det 18,2 meter (60 fot). För att banornas ska hålla länge oljas de in regelbundet, då minskar slitaget och även friktionen mellan själva banan och klotet. Vid sidan om banorna finns två bomrännor där klotet hamnar om du råkar slå det utanför banan.

Kloten

De enklaste kloten består av polyester som är gjord för att rulla rakt fram. Klotet får väga högst 7 257 gram och som standard har klotet tre borrade hål, i vissa fall endast två, och det gäller om klotet är privatgjort för att anpassas efter en viss spelare. Ett bowlingklot får inte ha fler än tolv hår, ett balanshål, ett ventilationshål, ett för varje finger och ett lite millihål som används för att testa klotets hårdhet. De avancerade bowlingkloten har en utsida av uretanplast, och det borras utifrån spelarens hand. Före borrningen kan klotet justeras så spelaren får det att svänga som den vill och klotet kan även justeras för att vara mjukt eller aggressivt.

Käglorna

Det finns två olika käglor, de som består av ett ytterhölje i plast och kärnan i hårt lönnträ, och de som enbart består av plast. Käglorna ska väga 1 417–1 644 gram, vara 381 millimeter högt och bottendiametern ska vara 57 millimeter, och där käglan är som bredast ska måttet vara 121,1 millimeter. De flesta käglor är vita och har två röda streck.