Hoppa till innehåll

Nybörjartips – så lyckas du med bowling

När du bestämt dig för att börja spela bowling är det vissa saker du bör tänka extra på, och ett av dessa är att du bör ha ett klot som du trivs med. Det finns många bowlingklot att välja mellan, allt från lätta till tunga. Det är även viktigt att hålen passar dina fingrar. Fråga gärna personalen på bowlingklubben eller andra spelare hur de valde sitt första klot. Vikten är också något du måste tänka på, du ska orka slå iväg klotet, men det får ändå inte vara för lätt, då får klotet inte en bra bana, ett tyngre klot rullar bättre i banan.

Så här går spelet ut på
Bowling går ut på att du som spelare ska med ett bowlingklot slå ner de tio käglorna som är uppställda i en triangel, längst bort i banan. Som nybörjare är det många som tittar på käglorna de ska slå ner och det är inte den bästa metoden. Cirka en tredjedel in på banan finns sju pilar och de i sin tur pekar mot käglorna. Mittemellan övertrampslinjen och pilarna finns en rad med punkter och de finns där som ett hjälpmedel för att du ska släppa ditt klot i rätt tid. Pilarna är till för att klotet ska rulla rätt, och övertrampslinjen är en annan hjälp när du ska släppa klotet. Ju närmare linjen du tittar innan du släpper klotet desto tidigare släpper du klotet och det är då lättare att slå ner käglorna än när du tittar och utgår från punkterna.

Välja rätt klot
Ingen vill fastna i tumhålet, men du bör ändå inte välja ett klot som har ett stort tumhål. När det gäller lång- och ringfingerhålen är det inte storleken du ska gå efter utan avståndet från tumhålet ska kännas rätt. När du har tummen på plats i klotet ska fingrarnas gångjärnsled vara placerade mitt i de två övre hålen. Det ska inte vara några svårigheter för dig att böja ner lång- och ringfinger i hålen och handen ska kunna vila behagligt mot klotet.

Klotets vikt
Ett bowlingklot väger 2,72–7,26 kilo (6–16 pund). Som vuxen kvinna passar ett klot på omkring 5,44–5,90 kilo (12–13 pund), och en vuxen man bör ha ett klot som väger 6,35–6,80 kilo (14–15 pund).

Banan
Från startpunkten där du ska står för att slå iväg klotet, är det 18 meter till käglorna. Golvet är gjort att stavlimmat laminat som består av 39 ribbor, och toppkäglan som står längst fram i kägleuppställningen är belägen på 20:e ribban. Sikta inte mitt på den första käglan utan istället lite till höger om käglans mitt eller något till vänster om den om du är vänsterhänt. Det finns sju pilar i banans mitt och de är till för att du ska sikta rätt. Är du högerhänt ska du sikta på andra pilen från höger, och är du vänsterhänt ska du sikta tvärtom. Går klotet till höger när du siktar på så sätt ska du fortsätta att sikta så, men istället flytta dina fötter lite till höger, eller till vänster om du är vänsterhänt, fortsätt dok att sikta på pil två.