Hoppa till innehåll

Bowlingutrustning – detta behöver du för att tävla och träna bowling

För att spela bowling finns det vissa typer av utrustning du behöver och annan typ av utrustning som kan vara bra att ha, men som inte nödvändigtvis behövs. Det allra viktigaste är ett eller flera klot och ett par bowlingskor.

Spärrklot

Ett spärrklot, eller plastklot som det också kallas, är oftast det första klotet man köper som nybörjare. Spärrklotet är väldigt svårt att skruva då det går rakt fram. Detta klot är främst till för att användas då ett fåtal käglor står kvar, det vill säga till ditt andra slag. För en nybörjare är det dock inte ovanligt att man använder detta klot för att slå sitt första slag.

Strikeklot

Ett strikeklot är, till skillnad från ett spärrklot, ett klot som kan och bör skruvas. Strikeklotets skruv gör det mer lämpligt för att slå första slaget, det vill säga strikeslaget. Strikeklotet är dock svårare att använda för att spärra, då klotets skruv är svår att förutsäga när man spelar på olika delar av bowlingbanan. Som nybörjare köper man oftast bara ett strikeklot. Den finns en hel djungel av olika strikeklot, vilket som passar dig bäst kan du få hjälp med av en tränare eller försäljare av bowlingutrustning. När du blir mer van kan det vara dags att köpa fler strikeklot.

Bowlingskor

Om du tänker spela bowling regelbundet är ett par egna skor att rekommendera. Det allra viktigaste är förstås att skorna passar dig i storleken. De allra vanligaste typerna av bowlingskor kallas för universalskor. De har så kallad glidsula på båda skorna, vilken underlättar för dig att glida fram mot banan. Dessa rekommenderas ofta för nybörjare. Sedan kan man köpa till olika sulor och klackar till sina skor, som ger olika friktion mot underlaget, för att justera efter ens personliga stil.

Bowlingväska

En bowlingväska är egentligen inte det allra viktigaste, men är definitivt bra att ha om du tänker åka iväg på tävlingar eller turneringar. Bowlingväskor är lika stora beroende på hur många klot de är byggda för. De brukar också ha fack för exempelvis skor eller andra tillbehör. Väskorna brukar också ha hjul och handtag så att man slipper bära de tunga kloten.

Rengöring av klot

Att sköta om sina bowlingklot är viktigt, och gör att de håller mycket längre. Efter att du har spelat på en oljig bowlingbana bör du tvätta av ditt eller dina bowlingklot. Detta gör man med en rengöringsspray bestående av alkoholer, som går att köpa i de flesta bowlinghallar, samt en trasa tillverkad i exempelvis mikrofiber. Trasan bör tvättas av då och då i en tvättmaskin. Under själva spelet kan det också vara en bra idé att torka av klotet med trasan då och då för att förhindra att klotet blir alldeles för oljigt och skruvar för lite. Detta eftersom oljan minskar friktionen mellan bowlingklotet och banan och gör att klotet inte får något fäste och kan skruva. Vidare bör man skicka iväg sina bowlingklot på ultraljudstvätt cirka en gång i månaden och renovering med ett till två års mellanrum, för att tvätta ut olja ur klotet.